Юдейското учение за праведността


В средата на просветените християнски народи, в последния век, също се появи юдейското учение за праведността*. В основата на спасението се полага само вярата, без добродетели, без спасяващите тайнства на Светата Църква и цялото предадено от апостолите църковно устройство. Достатъчно било само да се вярва, че сме спасени чрез Христос: не били нужни нито църква, нито тайнства, нито подвизи на благочестие. Това напомня на юдейското понятие за праведност, която не изисква и не признава за нужно да се принасят „плодове, достойни за покаяние“. При евреите цялото упование се възлага на наследствеността от Авраам, а тук упование се възлага само на вярата в Христос.

Това учение е отличителна черта на юдейството – тълкование на Писанието по своя пристрастен възглед. И тук се измислят невъзможни, произволни обяснения на словото Божие, отхвърля ръководството на Църквата и апостолското предание.

Освен това, новото направление не е чуждо и на юдейското месианство, тъй като по неговата догматика месианската или Божествената власт принадлежи на цялото общество от вярващи, а не на лица, приемствено поставяни от Самия Бог за служене на словото на истината.

ПОРАДИ ТОВА СПОРЕД ТЯХ ВЕЧЕ НЕ БОГ, А ОБЩЕСТВОТО УПЪЛНОМОЩАВА , ИЗРАЗИТЕЛЯ НА МЕСИАНСКИТЕ ДУХОВНИ ДАРОВЕ, ПРИНАДЛЕЖАЩИ ПО ПРАВО НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ВЯРВАЩИ.

ТАЗИ НЕЛЕПА ДОКТРИНА ОТ ДУХОВНАТА СФЕРА ПРЕМИНАЛА В ГРАЖДАНСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА И СЕ ИЗРАЗИЛА В ТОВА, ЧЕ УСТАНОВЯВАНЕТО НА ВЛАСТТА, ВЪПРЕКИ ЯСНОТО УЧЕНИЕ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ, ПРОИЗХОЖДА НЕ ОТ БОГА, А ОТ ОБЩЕСТВОТО.

ТОВА ВЪЗВЕЛИЧАВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ДО СТЕПЕН НА БОЖЕСТВЕНАТА ВЛАСТ Е ПОЛИТИЧЕСКО БОГООТСТЪПЛЕНИЕ НА ЦЕЛИТЕ ОБЩЕСТВА.

Яви се нов глупав идол – целият народ, упълномощаващ представители да приемат принадлежащата на него, на този идол, власт. От своя страна избраниците на този идол, като законодатели, предоставят изпълнителната власт на свои избраници, като ги сменят ежеминутно и без всяка отговорност.

ТОВА ВСИЧКОТО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „ВЕЛИКО НАЧАЛО, ДОБИТО ПРИ РЕФОРМАЦИЯТА И РЕВОЛЮЦИИТЕ“, КОЕТО, ВСЪЩНОСТ, ПРЕДСТАВЛЯВА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН БОГООТСТЪПЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И ПОДРАЖАНИЕ НА ДРЕВНИТЕ ХАМИТИ (НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ХАМ, СИНА НА НОЙ, КОЙТО Е ХУЛИЛ БАЩА СИ И Е БИЛ ПРОКЛЕТ ОТ НЕГО – б.ред).

До какво ще доведе всичко това?

ДО ТОВА, ДО КОЕТО Е ДОВЕЛО ПОЛИТИЧЕСКОТО МЕСИАНСТВО ЮДЕИТЕ, – ДО ОТХВЪРЛЯНЕ НА БОГА, И В СЛЕДСТВИЕ НА ОСТАВЯНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ОБЩЕСТВА ОТ БОГА НА ПРОИЗВОЛА НА ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИ ЛЕКОМИСЛЕНИ СТРАСТИ.

ОТ ТОВА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ЕВРЕИТЕ ЗА СВОИТЕ ЛИЧНИ, КОРИСТНИ И ПОЛИТИКО-МЕСИАНСКИ ЦЕЛИ, КОЕТО НА СВОЙ РЕД ЩЕ ДОВЕДЕ ДО БЕДСТВИЯ И КРАЙ НА СВЕТА.“

Иеромонах Пантелеимон
Начало и конец нашего земного мира. Опыт раскрытия пророчеств Апокалипсиса
Кончина века, Беседа 8
1914 г.


Богоотступление у просвещенных народов

В среде просвещенных христианских народов, в последние века, тоже появилось иудейское учение о праведности*. В основу спасения полагается только вера без посредства добродетели, без спасающих таинств Св. Церкви и всего переданного апостолами церковного устроения. Довольно будет и на словах верить, что мы спасены чрез Христа: ни церкви, ни таинств, ни подвигов благочестия не надобно. Это напоминает ложноиудейскую праведность, которая не хотела, ибо не признавала нужным творить „плодов, достойных покаяния“.  У евреев все упование возлагалось на наследственность от Авраама, а здесь упование возлагают на принадлежность будто бы к последователям Христа, на номинальную веру в Него.

Учению этому присуща отличительная черта иудейства – толкование Писания на свой пристрастный лад. И здесь придумывают невозможно произвольные объяснения слова Божия, ибо отвергнуто руководство Церкви и предание апостольское. Мало того, новое направление не чуждо и иудейского мессианства, так как по его догматике мессианская или Божественная власть принадлежит всему обществу верующих, а не лицам, преемственно поставляемых Самим Богом для служения слову истины. Поэтому уже не Бог, а общество уполномочивает, кого оно хочет сделать выразителями мессианских духовных даров, по праву принадлежащих всему обществу верующих. Эта нелепая доктрина из духовной сферы перешла в гражданскую и политическую и выразилась в том, что установление власти, вопреки ясному учение Св. апостолов, происходит не от Бога, а от общества, по взаимному договору уполномочения от общества. Это возвеличение общества на степень Божественной власти и есть политическое богоотступление целых обществ. Явился новый прожорливый и глупый идол – целый народ, уполномочивающий представителей принять принадлежащую ему, этому идолу, власть. Избранники этого идола, как законодатели, предоставляют, в свою очередь, исполнительную власть своим избранникам, меняя их поминутно и оставляя ни при чем верховного властителя, поставленного Богом Небесным творить дело Божие. Все это составляет так называемые „великие начала, добытые реформацией и революцией“, которые, в сущности, представляют не что иное, как богоотступление народов, подражание древним Хамитам.

К чему все это в конце концов должно повести? К тому же, к чему повело политическое мессианство евреев, – к отвержению Бога, а вследствие сего и к оставлению Богом обществ человеческих на произвол их собственного легкомыслия и страстей. Этим пользуются евреи для своих личных, корыстных и политико-мессианских целей, что, в свою очередь вызовет последние бедствия и кончину мира.


http://apocalypse.orthodoxy.ru/panteleimon/081.htm

Иеромонах Пантелеимон

Начало и конец нашего земного мира. Опыт раскрытия пророчеств Апокалипсиса

Кончина века, Беседа 8

store_apendix_large4321_3751