П А С Х А 2019 – ПРАЗНИЧНО ПОСЛАНИЕ


П А С Х А  2019

ПРАЗНИЧНО ПОСЛАНИЕ

на Блаженейшия Архиепископ
на цяла Елада г.г. Стефан

Към навсякъде и всички чеда на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква на Христа.

Пріиди́те, пи́во піе́мъ но́вое, не отъ ка́мене непло́дна чудодѣ́емое, но нетлѣ́нія исто́чникъ, изъ гро́ба одожди́вша Христа́, въ Не́мже утвержда́емся.

Обични чеда в Господа, Христос Воскресе!

Пасха е днес и Църквата ни приканва: Приидите, елате да пием ново питие, не от камък и от пръст, който някога Моисей в пустинята утоли жаждата на евреите, но от Източника на Нетелнието, т.е. на Безсмъртието, който извира от Гроба на Христа. С него се утвърждаваме т.е. Обожаваме, Спасяваме се т.е. ставаме според Светите Отци Едно Тяло и Кръв с Христа. Той е нашата Пасха, Великата, Свещената, Мъдростта и Словото Божие и Силата, в който ще се приобщаваме (Причастяваме) непрестанно, т.е. в непомръкващия ден на Неговото Царство! И там няма да има мрак, скръб и стенания.

И свещения Никодим ни подчертава, че Истинната Пасха на християните е Христос, с който се приобщаваме в Тайнствата.

Пасха е днес и има радост в сърцата на всички благочестиви и православни християни! Пасха, която всички желаем никога да не свършва. И тази Пасха не завършва никога, тъй като Пасха и Възкресение празнуваме винаги в Светите Литургии, в които се приобщаваме и причастяваме, и ставаме едно тяло и се просвещаваме.

Всеки път когато пристъпваш с чиста съвест, Пасха сътворяваш, ни обяснява св. Йоан Златоуст. Колкото пъти пристъпваме към Тайната Вечеря, с очистена съвест, Пасха сътворяваме. И наистина това тяло, с което се причастяваме е Тялото на Възкръсналия Iисус, което съхранява специфичността на нетлението!

Възкресението на нашия Господ Iисус Христос според св. Григорий Палама е възобновление на човека. Това е ново сътворение на Адам, който грехът го поведе към смъртта, и го принуди да се възвърне към земята, от която беше сътворен. Възкресението е възвръщане към нетлението и безсмъртието! Човек, който се единява с Христа е нова твар, и поради това става причина за слава! Ап. Павел поучава който е в Христа е нова твар.

Обични чеда в Господа, ето този нов живот се предава на всички вярващи. Нека се единим с Този, който ни каза: Аз Съм Възкресението и Живота и Който яде плътта ми има живот вечен. И в неговата плът е скрит този Живот за нас, т.е. семето на безсмъртието, което ни очиства от тлението казва св. Кирил Александрийски.

Желаем на всички Благословения Агнец, който се жертва за всички нас да сътвори очистването на страстите и слабостите ни, и да ни удостои с непрестанната радост и веселие на бъдещото Небесно Царство!


Христос Воскресе!


Горещо молещ се за вас в Господа

АРХИЕПИСКОП

† Атински и на цяла Елада Стефан